Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri Güzel Okuma Yarışması

Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri Güzel Okuma Yarışması

Necip Fazıl Kısakürek Nasıl Bir Yazardır?

Necip Fazıl Kısakürek, annesinin hasta olduğu dönemde kendisine “Senin şair olmanı ne kadar isterdim” demesi üzerine şair olmaya karar vermiştir. En büyük ününü şiirleri ile kazanmış olsa da roman, oyun, hikaye, eleştiri gibi birçok farklı türde eser kaleme almış üretken bir yazardır. Tiyatro eserleri okurlar tarafından büyük ilgi görmüştür. Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerini okuyan ünlü şair Ahmet Haşim “Çocuk bu sesi nereden buldun?” diyerek beğenisini dile getirmiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu ise onu bir deha olarak değerlendirmiştir. Nurullah Ataç'a göre ise "yarına kalacak tek şair"dir.

Necip Fazıl Kısakürek, Abdülhakim Arvasi ile tanışmadan önceki dönemde yaşadığı bohem hayatın tesirinde eserler kaleme alırken Abdülhakim Arvasi ile tanıştıktan sonra tarih, siyasi hayat, sosyal yaşantı, din ve tasavvuf ile beslenen eserler kaleme almıştır.

Necip Fazıl Kısakürek Şiirlerinin Özellikleri Nelerdir?

Necip Fazıl Kısakürek, Cumhuriyet’in ilk yıllarında hece vezniyle şiirler yazmış, eserlerinde estetik kaygı gözetmiş ve metafizik-psikolojik derinlikli şiirler kaleme almıştır. İçerik bakımından mistik ve metafizik eğilimler gösteren şiiri vehim ve sayıklamalar içermektedir. Necip Fazıl Kısakürek'in şiirleri şairin yaşadığı değişimlerden etkilenmiştir. Abdülhakim Arvâsî ile tanıştıktan sonra şiirlerinde dinî-mistik görüş hakim olmuştur. Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinde hakim olan temalar: Korku, ölüm, dâüssıla, ukde, tecrit, Allah, insan, din, mekân, tabiat, kadın, yalnızlık ve hafakandır.

Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinde eşya dış görünüşüyle algılandığı gibi değildir. Eşya insanın iç dünyasıyla ilişkilidir. Şiiri “üstün idrak sahibi” ve “ilâhî emanetin temsilcisi” olarak tarif eden Necip Fazıl Kısakürek, kabul ettiği bütün şiirlerini "Çile" isimli kitabında bir araya getirmiş ve şiir anlayışı hakkında yazmış olduğu poetikayı da bu kitabın içerisine eklemiştir.

23.05.2023 376

23-05-202323-05-202323-05-202323-05-2023